شناسنامه کتاب:
نام کتاب: جامعه شناسی فرار مغزها
نویسنده: دکتر سیدحسین آقاسیدمرتضی
ناشر : اساتید دانشگاه
سال چاپ : زمستان ۱۴۰۳
نوبت چاپ : اول
تعداد صفحات: ۱۱۰
تیراژ : ۱۰۰۰ جلد
قیمت: ۱/۶۵۰/۰۰۰ ریال
شابک:
۹۷۸-۶۲۲-۳۳۰-۴۹۳-۴
شماره کتابشناسی ملی:
۹۹۵۳۰۳۸
مقدمه کتاب:
هر کشوری دارای منابع انسانی فراوانی هستند که باعث پیشرفت یک جامعه می شوند. هر دولتی موظف است از این افراد که ما به اصطلاح آنها را مغز می نامیم بیشترین بهره را برای پیشرفت کشور خود ببرند. در بسیاری از کشورهای پیشرفته به خوبی از این نیروهای تازه نفس استفاده می کنند این پیشرفت ها در زمینه های اقتصادی علمی، هنری، ورزشی، سیاسی و….. هستند.
به پدیده مهاجرت گسترده تحصیل کردگان، دانشگاهیان و دانشمندان یک کشور یا جامعه به کشورهای دیگر اصطلاحا فرار مغزها گفته می شود که معمولا به خاطر کمبود موقعیت های شغلی درگیریهای سیاسی و نظامی و خطرات جانی رخ می دهد. فرار مغزها شامل کشورهای پیشرفته نیز می باشد برای مثال از کشور آمریکا استفاده می کنیم. حسین راسی ساتورن ۵، سرانجام در سال ۱۹۶۹ بشر را با سفینه ی آپولو ۱۱ ، وارد کره ی ماه ساخت. نیز فیلمساز مشهور آلمانی فریتز لانگ که از ترس گشتاپو و حکومت آلمان نازی به آمریکا پناهنده شد و بهترین فیلم هایش را در آنجا تولید نمود!
از طرف دیگر سر اسپنسر چارلی چاپلین با نبوغ سینمایی اش و فیلم های کمدی فراوانی که تولید نمود، سرانجام بخاطر فشار بیش از حدی که از جانب سیاست مداران راستگرای آمریکایی بر وی تحمیل می شد، به ناچار آمریکا را ترک ساخته و به کشور سوئیس پناه برد و تا آخر عمر در آنجا زندگی کرد!
بنابراین نوابغ هنری و سیاسی و اقتصادی و علمی و ورزشی بسیار در طول تاریخ معاصر گزینه ی هجرت را انتخاب کرده و سرزمین آباء و اجدادی خویش را رها ساخته و به کشورهای دیگری پناه برده اند و البته در این فرآیند، فرهنگ و سنن و عقاید آنها نیز وارد فرهنگ و تفکری دیگر شده و در خیلی از موارد نسل جدیدی بوجود آمده اند که بسیار پیشرو، با هوش و از نظر بدنی سالم و کامل بوده اند. این پدیده ی فرار مغزها و مهاجرت نخبگان، داستانی بسیار طولانی دارد، اما در این کتاب با تاباندن انواری بر پدیده ی مهاجرت و خروج مغزها تلاش داریم که حقایق را بازگو نمائیم، باشد که آهنگ فرار نخبگان و تحصیل کرده ها کند شود و در مسیر سازندگی و احیای کشور عزیزمان، ایران قرار گیرد!